Första middagen blir Couscous, såklart!
Jag kommer ihåg första gången jag åt Couscous. Jag var och besökte min syster som läste på universitetet i Rennes ett år. Jag var arton, tror jag. Vi reste med vänner till syrran på en trip i Bretagne till Mont Saint Michel. Otroligt dramatiskt med hav, klippor, tidvatten och medeltida byar. En vän till syrran hade tillgång till en mosters hus. Det var februari och sommarhuset var byggt av sten, iskallt, fuktigt och rått. Vi anlände sent på kvällen och iskalla åt vi Couscous som var förpackad i olika konserver. Jag tyckte det var så konstigt bara det att äta något som från konserver och så dessutom denna rätt som jag aldrig smakat tidigare, kanske var det första gången jag åt afrikanskt överhuvudtaget? Antagligen, eftersom det här var i forntiden, och det enda vi hade i Linköping var pizza på Amalfi och kinesiskt på Ming Palace.
Ett annat gott Couscous-minne jag har är när F bjöd oss på Couscous han lagat efter hans mammas recept. Vi var alla bjudna: Jag, min syster och svåger, H och Gabriel. Gabriel och F fann varandra och F berättade historier om Algeriet och livet där. Gabriel kunde inte höra nog! Och maten, ja den var fantastisk såklart. Jag minns att F alltid hade rosen- eller apelsinvatten i själva Couscousen.
Vad är Couscous? Ja för er som tror att det är en vete-produkt vet inte allt. Couscous är en rätt som består av en buljong som grönsaker är kokta i och till det serveras couscous-gryn och (oftast) (hemmagjord) merguez och lamm.
Café le Zerda |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar