Translate

lördag 29 mars 2014

Möta våren i Alger! Nehej... PARIS ska det vara.

Passar på att förlänga tiden på kontinenten efter en konferens och tänkte göra en resa i de före detta franska koloniernas kök. Så: - Till Paris! En multikulturell smältdegel - och du vet ju vad jag gillar det? - Just det: Mycket!

Första middagen blir Couscous, såklart!

Jag kommer ihåg första gången jag åt Couscous. Jag var och besökte min syster som läste på universitetet i Rennes ett år. Jag var arton, tror jag. Vi reste med vänner till syrran på en trip i Bretagne till Mont Saint Michel. Otroligt dramatiskt med hav, klippor, tidvatten och medeltida byar. En vän till syrran hade tillgång till en mosters hus. Det var februari och sommarhuset var byggt av sten, iskallt, fuktigt och rått. Vi anlände sent på kvällen och iskalla åt vi Couscous som var förpackad i olika konserver. Jag tyckte det var så konstigt bara det att äta något som från konserver och så dessutom denna rätt som jag aldrig smakat tidigare, kanske var det första gången jag åt afrikanskt överhuvudtaget? Antagligen, eftersom det här var i forntiden, och det enda vi hade i Linköping var pizza på Amalfi och kinesiskt på Ming Palace.



Ett annat gott Couscous-minne jag har är när F bjöd oss på Couscous han lagat efter hans mammas recept. Vi var alla bjudna: Jag, min syster och svåger, H och Gabriel. Gabriel och F fann varandra och F berättade historier om Algeriet och livet där. Gabriel kunde inte höra nog! Och maten, ja den var fantastisk såklart. Jag minns att F alltid hade rosen- eller apelsinvatten i själva Couscousen.

Vad är Couscous? Ja för er som tror att det är en vete-produkt vet inte allt. Couscous är en rätt som består av en buljong som grönsaker är kokta i och till det serveras couscous-gryn och (oftast) (hemmagjord) merguez och lamm.

Café le Zerda
Efter noggranna efterforskningar bestämde jag mig för att gå till Le Zerda café vid St Denis. Här skulle jag hitta fantastisk Couscous. Och OM jag gjorde. Jag valde Couscous mechoui med lammbog och merguez. Långsamt, långsamt grillad lammbog med pudersnölätt couscous, saftiga sultanrussin, underbara kikärtor, het harissa (?) och mustig buljong med (såklart) lite överkokta grönsaker. Kött som faller isär när man lägger gaffeln på det. Gott rött mustigt algeriskt vin. Franska/nordafrikanska sällskap runt omkring som njuter av fredagskvällen tillsammans. Stamgäster och turister, om vart annat. Avslutade med mousse au chocolat, lämnade Algeriet och begav mig ut i ett fredagskvällsvibrerande Paris.
Couscous

Med blixt, så man kan urskilja vad som är på tallriken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar