Translate

lördag 30 juli 2016

En delikatess utan dess like - Hapukurk

Aino föddes i Estland men flydde till Sverige under andra världskriget. Hon gifte sig och fick barn. Ett av hennes barn har jag glädjen att få tillbringa tid med ibland - senast fick jag umgås med de båda under ett besök på Ljusterö. Härliga minnen från cocktail till lunch, bryggsegling i kvällssolen till vedeldad bastu och när vi kanske skulle ha hungrat ihjäl: estnisk inlagd gurka med honung, smetana och vodka. Tänk er sen vår lycka när Aino dagen efter bjöd in till workshop i hur en lägger in dessa små delikatesser - hapukurk!

Detta behöver du:

Västeråsgurka, krondill, blad från svartvinbärsbuske och pepparrot. Över allt häller du en ättikslag med salt och socker.

Recept! På estniska...

Första lagret, börja med svartvinbärsbladen i varje varv.

Fyll på med fler varv

Efter sista varvet lägger du på en tyngd INNAN du:

...häller på lagen. Låt stå svalt ett par dagar. Sen lär de gå åt fort och det är bra för de håller inte så länge. Njut! Att kvarta på längden, doppa växelvis i honung och smetana (vi åt créme fraiche) och såklart en liten vodkanubbe var fenomenalt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar