Translate

måndag 13 januari 2014

En helig ko på isen - eller Oj då!

Ibland blir det så tokigt när vi människor försöker påverka naturen och ekosystemen. Vi är lite som små barn som behöver få våra behov stillade på en gång, som inte logiskt kan se verkan eller risken av det som vi planerar att genomföra. Som när nilaborre planterades in i Viktoriasjön, dödade i princip alla naturliga och ofta endemiska arter som fanns där innan.

Ibland gör vi fel, det är genom felen som vi kan utvecklas om vi tar ett steg tillbaka och ändrar oss. Gör om gör rätt kräver lite ödmjukhet och tyvärr är det ofta prestige som istället förvärrar situationer som kunde förhindrats. Eller så är okunskapen för stor. Sorgligt på alla sätt! 

I Indien är kossorna som ni vet heliga. Fina, fina djur som verkligen har en plats i samhället och som tas om hand på allra bästa sätt. De heliga kossorna avlivas inte när de ska dö utan får självdö.

Nä, nu drar jag mig tillbaka (obs kon på bilden har ingenting med texten att göra)
På åttiotalet började indierna, som såklart led med sina gamla kossor, ge dom antiinflammatoriskt, diklofenak, den sista tiden när kossorna led av sina gamla onda leder. Hjärtskärande fint och omtänksamt att försöka lindra sina fina djurs sista dagar. Men, aj då, det blev kanske inte så bra...


Det var nämligen inte så bra för gamarna som äter upp kossorna sen de dött. De dog som flugor, kan man säga, av njursvikt. Vitryggad gam har minskat med 99 % och långnäbbad och smalnäbbad har tillsammans minskat med 96 %. De kommer snart att vara utrotade, indierna fortsätter nämligen att ge sina kossor diklofenak - för de vet inte bättre. Illa.

Vitryggad gam
Men inte nog med det, indiens ekosystem är liksom beroende av att gamarna äter upp kossorna. Vad händer annars med ko-kadavren? Jo, de ligger och ruttnar lite här och var och skapar stora sanitära problem i hela landet.... (lägger inte upp en bild på det, har sett en film under en föreläsning av en indisk forskare, besparar dig den upplevelsen)

Man kan bara gissa hur många sådana här stora miljöproblem som vi ännu inte har identifierat som kommer att komma upp till ytan... Hoppas att vi har mod att hantera dom på rätt sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar