Eftersom 82 % av indierna är hinduer är alltså största delen av befolkningen vegetarianer. Som i Berättelsen om Pi, om du kommer ihåg. Har nog en idé om att det till viss del beror på att hinduer värnar allt levande men tror att det lika gärna kan vara beroende på att man faktiskt inte har råd att äta något annat. Resultatet är i alla fall att indierna lagar den allra bästa vegetariska maten i hela världen!
Special veg thali med färskpressad apelsinjuice, gick på grymma 23 kronor - totalt. |
Restauranger i Indien är antingen veg eller non-veg - ja non-veg har ju oftast veg-rätter också... Rör man sig i utanför turiststråken kan det vara svårt att hitta en restaurang som serverar kött. Det jag älskar allra mest med det vegetariska indiska köket är hur komplett maten är. Linser och bönor är tillsammans med riset grunden och innebär att man också klarar sig utan kött. Sen bidrar de heliga korna till den fantastiska paniren, raijtan och lassin såklart, tillsammans med ägg och grönsaker blir det fulländat!
För mig är allt det här perfekt - jag älskar linser, bönor, ägg och mejerivaror. Och ris, redan onödigt gott, här dessutom kryddat... (se nedan) kolhydratsnålt - näe, smöret ghee används ju i princip till allt i rikliga mängder dessutom...
Panir Makhani med pilau ris |
Till vardags (hemma) är jag allätare, älskar inte bara linser utan också kött, givetvis helst ekologiskt men dock kött. Men (kanske) 800 miljoner indier kan inte ha fel - när jag är i Indien då gör jag som dom - äter vegetariskt! De vet hur man ska hantera maten och tillreda den. Hur de tar hand om köttet, det har jag ingen aning om! Så jag låter bli och har heller aldrig varit magsjuk i Indien.
När det gäller alkohol är det ungefär samma
sak som med veg - non veg, på kanske var tionde restaurang i Indien kan
man köpa en öl, oftast på non-vegställena. När jag var på Havelock Island, Andaman Island för 12
år sen kunde man köpa öl i en affär på hela ön.
Så
är det inte i Goa, här har nio av tio restauranger övervägande västerländska maträtter på sina menyer, öl och sprit, givetvis kött
på de flesta menyer. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig - jag får kryssa mig fram mellan tiger prawns, kyckling och biff tills jag hittar mina vegetariska alternativ. Goa kanske är lite enklare - men inte bättre eller goare...
Vad duktig du är på att formulera dig! Jättehärlig blogg du har!
SvaraRaderaJättekul att läsa om maten! Hatar att jag ALDRIG kan logga in med Google, måste bekräfta kontot och sånt... :( Hälsningar YLVA
SvaraRaderaHa det gott nu.
SvaraRadera